URLAȚI - „ORAȘUL DINTRE VII"

Situat pe Valea Cricovului Sărat, orașul Urlați este un oraș al cărui istoric se pierde în colbul vremilor trecute. Orașul a fost menționat, pentru prima dată, încă din prima jumătate a secolului al XVI- lea, într-un hrisov semnat de Neagoe Basarab, la data de 16 martie 1515, prin care voievodul întărea mai multe ocine mănăstirii Snagov și în care printre “jurători” (martori) se află și boierul “Oancea din Urlați”.
Pe meleagurile sale au trecut marii domnitori Mihai Viteazu și Constantin Brâncoveanu. Acesta din urmă a prețuit frumusețea și liniștea locurilor, precum și vinurile nobile din podgoriile urlățene întratât, încât, de multe ori, a ales să poposească la crama sa din Urlați.
Orașul Urlați, situat pe celebrul Drum al Vinului, este înconjurat de dealurile din vestita podgorie Dealu Mare, ca o adevărată fortăreața, iar pe lângă atractivitatea sa geografică frumusețea îi este conferită de comorile sale ascunse, respectiv monumentele istorice. Orașul a fost descoperit ca și zona de recreere și odihnă de vechile familii boierești din secolul XIX, care și-au construit aici conace, unde să locuiască pe perioada verii și a culesului strugurilor. Însetat de natura și de licoarea de parfum dumnezeiesc din vii, turistul pășește în oraș dornic să îl cunoască.
– Așezare geografică: Orașul este situat în partea de sud-est a României, în sud-estul județului Prahova, la 22 km de Municipiul Ploiești, reședința județului Prahova și la 81 km de București, respectiv 67 km de Aeroportul Internațional “Henri Coandă” Otopeni.
– Împărțire administrativ-teritorială: Orașul cuprinde pe lângă centru alte 15 zone adiacente. Străzile-cartiere pornesc ca niște raze, din centrul propriu-zis: Arioneștii Noi și Vechi, Cherba, Jercălăi, Mărunțiș, Orzoaia de Sus și Orzoaia de Jos, Schiau, Valea Bobului, Valea Crângului, Valea Mieilor, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman și Valea Urloii .
Căi de acces: Calea de acces în localitate este DN 1B Ploiești – Buzău, din Albești Paleologu, la o distanta de 4 Km, pe DJ 102 C.
Orașul este situat la o distanta de 6 Km de Gara Cricov.
Sari la conținut